Kako je Clapton postao Slowhand

featured_eric_clapton_yardbirds_1964

Menadžer benda The Yardbirds, Giorgio Gomelsky, je dao Ericu Claptonu nadimak „Slowhand“ tokom rane 1964. godine.

Ritam gitarista Yardbirdsa, Chris Dreja, je govorio da, kada god bi Eric Clapton pokidao gitarsku žicu tokom koncerta, ostajao bi na sceni i zamenio bi je. Engleska publika bi ispratila ovaj prekid tako što bi davala „spor aplauz“ (en. slow handclap). Britanski kolokvijalni izraz glasi „to be given a slowhand“.

Clapton je, tokom osamdesetih, rekao njegovom zvaničnom biografu, Rayu Colemanu: „Moj nadimak „Slowhand“ je smislio Giorgio Gomelsky. Smislio ga je kao dobru foru. Stalno je govorio da umem brzo da sviram, tako da je, kao igru reči, sklopio frazu „slow handclap“ u Slowhand.

U junu 1999. godine, tokom online chat sesija, Clapton je izneo donekle izmenjenu verziju porekla njegovog nadimka: „Mislim da ima veze sa igrom reči delom moga imena „Clap“. U Engleskoj, u sportu, ukoliko publika postaje nervozna, daje se spor aplauz, što upućuje na dosadu ili frustraciju. Ali, nije to bila moja ideja, taj komentar je dao neko drugi.“

U knjizi Clapton – Autobiografija, iz 2007. godine, Eric je rekao sledeću stvar: „Koristio sam tanke žice na mojoj gitari, sa veoma tankom prvom žicom, što je olakšavalo da „bendujem“ note, i nije bila retkost da tokom najžešćih delova pesme pokidam najmanje jednu žicu. Tokom pauze, dok bih menjao žicu, pomahnitala publika bi često započela spori aplauz (en. slow handclap), što je inspirisalo Giorgia da osmisli nadimak „Slowhand“ Clapton.

Kleptonova biografija je prevedena na srpski, i dostupna je u Laguninim knjižarama.
Originalni članak na engleskom je dostupan ovde.

Postavi komentar