Danube Blues & Rock Festival

13995406_1755924338010940_3460902866029181140_o

The Danube Blues and Rock Festival okreće novi list ove godine i dovodi, pored sjajnih izvođača sa ovih prostora, Daga Maklauda, Terija Evansa sa Hansom Tesinkom, i Krisa Tomasa Kinga. Od 15. do 17. septembra imaćemo priliku da uživamo u svirci svetskih legendi, kao i da razgovaramo i družimo se sa njima u Američkom kutku Novi Sad na Blues and Rock Talks.

I dan // Dag Maklaud

Pevač bogatog opusa, kompozitor, majstor gitare koji usput opčinjava svojim pričama, putujući je umetnik koji piše i peva originalne pesme zasnovane na sopstvenom životu i iskustvu. Dag (Doug MacLeod) je učio od starih majstora, živeo muziku, i tu vrednu tradiciju i dalje prenosi. Poznat je po veštini komponovanja, magiji koju izvodi na gitari, pevanju sa toplinom i dušom, humoru i nezaboravnim nastupima. U srži jednog Meklaudovog nastupa je genijalan način na koji prenosi priče, dajući lice svojim likovima dok ne postanu vrlo dobro poznati, i konačno zapanjujuće stvarni.

II dan // Teri Evans i Hans Tesink /predgrupa: Point Blank.

Kao mlad Teri je pevao u crkvenom horu i to tenor, bariton i bas. Šalio se da nije smeo da peva ništa žešće, kao što je rokenrol bio u to vreme, i da mu je bilo dozvoljeno da peva samo gospel. Krišom je slušao ljude kao što su Albert King, Elmor Džejms i B.B. King i tada je odlučio da želi da postane soul pevač. Šezdesetih je počeo da svira gitaru i piše i komponuje pesme. Najznačajniju saradnju je ostvario sa Bobijem Kingom i Raj Kuderom sa kojim je išao na veliku turneju po Americi, Evropi i Japanu.
Point Blank je prvi pravi jugoslovenski bluz bend. Inspirisali nebrojene sledbenike. Decenije iskustva uz sjajan osećaj za sadašnji trenutak. Izdali su dvanaest albuma, dok su na poslednjem, Povratak korenima, okupili najrazličitije muzičare, od Bajage do Viklera Skaja i napravili autentičnu priču koja izražava bluz ovih prostora sa retko viđenom svežinom.

III dan // Kris Tomas King / predgrupa: Texas Flood.

Jedan od nosilaca savremenog bluza, koji je nakon karijere u tradicionalnoj folk bluz muzici odlučio da napravi novi osvrt na čitav žanr, unoseći elemente hip-hopa, dub-a i elektronike, a zapravo oživljavajući suštinu emocije sadržane u bluzu. Odbijajući da se prilagodi zahtevima tržišta i važećih pravila žanra, bio je prinužen da deo svoje karijere provede u Evropi. King King (Chric Thomas King) je Francuze, sa njihovim smislom za prepoznavanje talentovanih crnih američkih umetnika, oduševio svojim subverzivnim boemskim stavom.
Texas Flood, jedan od najvažnijih bendova na ovim prostorima kada je u pitanju classic rock scena. Najveći uticaji: Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, Gov’t Mule i Led Zeppelin. Glasni i energični. Do sada su imali skoro 1000 nastupa, većinom u klubovima u Beogradu, Srbiji i regionu, ali su zabeležili i nekoliko nastupa na velikim festivalima. Osnovao ih je jedan od najboljih bluz gitarista, Nenad Zlatanović.

 

Ulaznice za Danube Blues and Rock Festival mogu se nabaviti u Novom Sadu u Muzičkoj omladini Novog Sada, Katolička porta 2/II, i u CD Shopu Mungos, Zmaj Jovina 2 pasaž. Prodaja karata počinje 5. septembra i u promotivnom periodu od 5. do 12. septembra cena kompleta karata iznosi 1500 dinara. Cena kompleta karata u pretprodaji od 12. do 14. septembra iznosiće 1800 dinara, a 15. septembra kada počinje Festival cena kompleta karata iznosiće 2100 dinara. Cena karata za pojedinačne dane iznosi 600 dinara u promo periodu, 700 dinara u pretproodaji i 800 dinara na dan koncerta.

Više informacija: http://www.firchiethinktank.com/

Postavi komentar