Psihodelični bluz – The Howlin’ Wolf Album

711eL59VzML._SL1500_

The Howlin’ Wolf Album je album iz 1969. godine, koji je snimio sa bendom Rotary Connection. Na albumu su snimljene prerađene ranije Wolfove pesme, uz pomešane zvuke bluza i psihodeličnog roka. Sam album se Howlin’ Wolfu uopšte nije dopao, a Chess Records kompanija je tu činjenicu naznačila i na samom omotu albuma.

Kada je Chess Records 1967. godine krenuo u saradnju sa rok muzičarima, legendarni Leonard Chess je došao na ideju da bi, saradnjom sa novim bendovima koji su svirali psihodelični rok, mogao da udahne novi život karijerama bluzera kao što su Muddy Waters i Howlin’ Wolf, tako što će snimiti dva nova, eksperimentalna albuma, psihodeličnog bluza, pod nazivom Electric Mud i The Howlin’ Wolf Album.

Bluz čistunci su žestoko kritikovali psihodelični zvuk ovog albuma. Takođe, Howlin’ Wolfu se zvuk uopšte nije dopadao, i nije smatrao da se uopšte može nazvati bluzom. Prema rečima gitariste Petea Coseya, tokom snimanja, Howlin’ Wolf mu je rekao „Zašto ne uzmeš te wah-wah pedale i sve to ostale gluposti, i baciš ih u jezero – dok budeš išao kod brice?“ (Za bolje razumevanje njegove opaske pogledajte sliku Coseya na ovom linku.) Konačno, Wolf je album nazvao „pasjim izmetom“.

Prema rečima Marshalla Chessa, omot je bio taj koji je naštetio prodaji. Chess je rekao: „Koristio sam negativnost  u naslovu, i to je bila velika lekcija: ne smeš da kažeš na omotu da se samom umetniku nije svideo album. Nije se dobro prodavao. Ali bio je to pokušaj. Bili su to samo eksperimenti“.

Nama se zvuk ovog albuma veoma dopada. Vama?

Pročitajte ceo Wiki članak o ovom albumu.

Postavi komentar